Nordisk samarbeid for å bekjempe overvekt og fedme blant barn

13. november la de nordiske kreftforeningene frem sine anbefalinger til tiltak for å motvirke den økende forekomsten av overvekt og fedme hos barn og unge i Norden.

De nordiske anbefalingene ble presentert i Folketinget i København. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Overvekt og fedme er forbundet med minst 13 forskjellige kreftsykdommer. I dag lever 1 av 5 barn med overvekt og fedme. Forskning viser at sunne vaner etablert tidlig i livet gir større sannsynlighet for at de vedvarer i voksen alder. Ved å fremme gode levevaner og gjøre det enklere å ta sunne valg, kan vi redusere risikoen for kreft i fremtiden.

Stor støtte til nordiske anbefalinger
I prosjektet CAPOC (Common Actions for the Prevention of Overweight and Obesity among Children) har de nordiske kreftforeningene utarbeidet et policydokument med konkrete anbefalinger tilpasset de nordiske landene. Anbefalingene bygger på 70 systematiske oversikter og metaanalyser, samt 54 publikasjoner fra grå litteratur.

Anbefalingene inneholder tiltak som:

  • markedsføringsrestriksjoner for usunn mat og drikke rettet mot barn
  • økonomiske virkemidler
  • tydeligere merking av matvarer for bedre forbrukerinformasjon
  • skolefrukt og aktive skoledager
  • bedre tilgjengelighet, utvalg og overkommelige priser av sunne matvarer og tilbud om fysisk aktivitet

–Dette er ikke bare våre anbefalinger til politikken, men også hva forskningen sier er mest effektivt, forklarer generalsekretær i Kreftforeningen Ingrid Stenstadvold Ross. Hvis politikerne vil føre en politikk som sparer samfunnet for milliarder i fremtiden og som forebygger risikoen for å få kreft og andre ikke-smittsomme sykdommer, bør de innføre disse tiltakene, fortsetter hun.

Og tiltakene har støtte i befolkningen. Undersøkelser gjennomført i prosjektet viser at befolkningen i Norden i stor grad støtter disse tiltakene.

Presentert i Folketinget
Anbefalingene ble lagt frem i det danske Folketinget og ønsket velkommen fra både WHO Europa og Nordisk ministerråd. Etterpå fulgte en panelsamtale med statssekretærer fra Norge og Sverige og ledende nordiske eksperter.

Statssekretær Usman A. Mushtaq i samtale med statssekretær Petra Noreback fra Sverige, generalsekretær Ásthildur Knútsdóttir fra Island samt professorene Pekka Puska fra Finland og Ulla Toft fra Danmark. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Deltagerne fremhevet verdien i et nordisk samarbeid. Ved å dele erfaringer og støtte hverandre på tvers av nordiske grenser, kan forebyggingsarbeidet få større gjennomslag.

Noen nordiske land ligger foran på enkelte områder. I Norge jobbes det med et markedsføringsforbud mot usunn mat rettet mot barn og unge. Dette har Kreftforeningen vært en pådriver for. Andre land er i startgropen og følger tett hva som skjer i Norge.

Vil du lese mer om CAPOC-prosjektet?

Policydokumentet:

https://www.cancer.dk/om-os/udgivelser-og-rapporter/forebyg-kraeft/policy-paper-preventing-childhood-overweight-and-obesity/

Systemtiske litteraturgjennomgangen:

https://www.cancer.dk/om-os/udgivelser-og-rapporter/forebyg-kraeft/an-umbrella-review-of-the-evidence-on-structural-prevention-policies-and-prevention-of-overweight-and-obesity-among-children/

Reultater befolkningsundersøkelse:

https://www.cancer.dk/om-os/udgivelser-og-rapporter/forebyg-kraeft/a-study-on-public-support-towards-overweight-and-obesity-prevention-policies-among-children-in-5-nordic-countries/

Meldinger ved utskriftstidspunkt 1. desember 2024, kl. 19.17 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.